• darkblurbg

Klachten aan uw (onder)rug, nek, schouders of geregeld hoofdpijn? Wellicht kan manuele therapie uw klachten wegnemen.

Manuele therapie is met name bedoeld voor mensen met klachten in het ‘bewegingsapparaat’: de gehele wervelkolom en gewrichten in de armen en benen. De therapie is een behandeling die tot doel heeft het beter laten functioneren van de gewrichten én het verbeteren van houding en bewegingen. Naast de fysieke behandeling, krijgt u bij manuele therapie goed advies, duidelijke instructies en begeleiding bij correct bewegen.

Niet elke fysiotherapeut kan manuele therapie toepassen, hiervoor is een speciale opleiding voor manuele therapie nodig ná de opleiding fysiotherapie. Tijdens de opleiding wordt kennis opgedaan over de bewegingsmogelijkheden van het lichaam met in het bijzonder de gewrichten in de wervelkolom.

Manuele therapie volgens Marsman

Binnen de manuele therapie, zijn er verschillende versies van behandelingen. De methode ‘Marsman’ is daar één van. Kenmerkend hierbij is dat de therapeut kijkt naar de natuurlijke bewegingen van de patiënt, de zogenaamde voorkeursbewegingen. Iedereen heeft zijn of haar eigen manier van bewegen en deze bewegingen hebben een directe relatie met de wervelkolom. Bij de manuele therapie volgens Marsman, wordt rekening gehouden met deze voorkeursbewegingen.

Een ander kenmerk is dat er uitsluitend gebruik wordt gemaakt van zachte technieken. Met deze subtiele en gerichte mobilisaties, wordt de disbalans opgeheven en krijgt u weer een zo groot mogelijke bewegingsvrijheid en een betere houding.

Wanneer manuele therapie?

Als u pijn heeft in een gewricht, of een gewricht moeilijk kunt bewegen, kan manuele therapie helpen.

Voorbeelden van klachten waarbij ik manuele therapie toe pas:

  • Lage rugpijn, eventueel uitstraling naar de benen
  • Nek- en schouderklachten, eventueel met uitstraling naar de armen
  • Hoge rugpijn, eventueel met pijn in de ribben of borst
  • Hoofdpijn en pijn in de nek, met bewegingsklachten

Heeft u last van klachten die hierboven zijn beschreven en bent u benieuwd of manuele therapie uw klachten kan verminderen? Neem dan vrijblijvend contact met me op om te bespreken wat ik voor u kan betekenen.

Contact opnemen